Skip to main content

PERTANDINGAN MASAKAN TRADISIONAL

Poster Pertandingan Masakan Tradisional

1)   Hari     :  Sabtu

2)   Tarikh  :  29/2/2020

3)   Masa    :  9.30 pagi - 12.15 tengah hari (TAKLIMAT PESERTA & PERTANDINGAN)

4)   Lokasi  : Tasik, Pusat Kokurikulum BMKPM

5)  Undang-undang  : Pertandingan akan disesuaikan dengan peraturan Pertandingan Masakan Tradisional  

6)  Penyertaan  :  

- Penyertaan terbuka kepada semua Pelajar  Kolej Matrikulasi Pahang
- Hanya 10 pasukan sahaja yang boleh mendaftarkan diri.
- Setiap kumpulan terdiri daripada 3 orang. 

7) Pelaksanaan Pertandingan  : 

- Kejohanan ini adalah acara Berpasukan.
- Tema : Sarapan Ringkas Pagi
- Setiap peserta akan dibekalkan dengan bahan-bahan dan peralatan untuk memasak . Kesemua alat-alat tersebut hendaklah dikembalikan kepada AJK Bertugas setelah tamat acara.

*Bahan-bahan untuk memasak adalah seperti:
- Kentang
- Ibu Roti
- Tepung Gandum
- Telur
- Gula
-  Garam
- Ikan Bilis
- Majerin
- Bawang Putih
-  Cili Boh
- Minyak
- Bawang besar
- Mancis (4 batang)
- Daun Pisang

- Semasa di tapak masakan tradisional, peserta tidak dibenarkan sama sekali membawa apa-apa alatan atau bahan memasak selain bahan yang ditetapkan,
- Peserta hendaklah memasak masakan tradisional  dengan pelbagai kaedah seperi membakar, mengukus, memanggang, mengolak, merebus dan sebagainya.
- Peserta perlu menghidangkan dalam bekas yang sesuai mengikut kreativiti dengan menggunakan bahan-bahan semulajadi yang terdapat di kawasan sekitar sahaja.
- Para peserta akan diberikan masa 2 jam untuk menyalakan api, memasak, menghias, menghidang dan membersihkan tapak pertandingan masing-masing tetapi masa untuk pertandingan masakan tradisional akan bermula sebaik sahaja masa 2 jam itu tamat.
- Bahan api mesti terdiri daripada bahan semula jadi. Bahan-bahan seperti kertas, umpan dan minyak tanah tidak dibenarkan. Buluh tidak akan disediakan.
* batang mancis akan dibekalkan kepada para peserta untuk menyalakan api. Markah akan ditolak bagi setiap batang mancis tambahan.
-Masa 15 minit akan diberikan untuk menghidupkan api. Markah menghidupkan api tidak akan diberi selepas 15 minit. Para peserta hanya dibenarkan menyalakan maksimum 2 nyalaan api sahaja.
- Penggunaan perasa dan perisa seperti sos cili, sos tomato, dan sebagainya adalah dilarangkan  tetapi garam dikecualikan.
- Para peserta tidak dibenarkan meninggalkan tapak pertandingan semasa pertandingan dijalankan kecuali mendapat kebenaran daripada pihak penganjur.
- Setiap pasukan mesti menyediakan kad menu dan tag nama dengan menggunakan bahan semula jadi dan markah bonus akan diberikan untuk resipi.
- Bahan-bahan hiasan perlu disediakan oleh peserta sendiri dan hanya boleh dibuat semasa pertandingan. Segala bahan-bahan perhiasan mestilah terdiri daripada bahan semula jadi seperti buah-buahan.
- Hanya 1 orang peserta dibenarkan memberi penerangan.
- Hidangan tambahan akan diberi markah bonus.
-Penggunaan alatan moden seperti periuk, kuali, kertas aluminium, pinggan, sudu, garpu dan lainlain untuk persediaan masakan adalah dilarangkan kecuali dibuat oleh diri sendiri daripada bahan semula jadi seperti buluh.
- Semasa pertandingan dijalankan, para peserta tidak dibenarkan berkomunikasi dengan orang luar yang tidak melibatkan diri dalam pertandingan.
- Para peserta yang melanggar peraturan akan dibatalkan kelayakan pertandingannya.
- Bagi pasukan yang tidak menjaga kebersihan tapak pertandingan, markah kebersihan bukan sahaja tidak akan diberi, malah markah jumlah juga akan ditolak.
- Apabila masa pertandingan tamat, para peserta mesti berhenti kerja. Markah 15% akan ditolak bagi pasukan yang melebihi masa.
- Markah akan dipotong atau kemenangan akan ditarik balik jika para peserta tidak mematuhi segala peraturan dan menjaga kebersihan tapak pertandingan.
- Segala perubahan dan pindaan adalah tertakluk kepada kuasa pihak penganjur.
- Sila hubungi pihak penganjur jika maklumat yang diberi menimbulkan keliruan.

8) Pemberian Mata Dan Penentuan Kemenangan :

Pemarkahan :

- Rasa masakan (tidak mentah) dan lazat (10 m)
-Teknik menghidupkan api (10 m)
- Penggunaan Bahan Berdasarkan Resepi dan Hidangan lengkap (10 m)
- Persembahan Meja/Hiasan/ Kekemasan hidangan (10 m)
- Kebersihan (5 m)
- Kerjasama (5 m

 Hasil Masakan (50 m) :

1. Rasa (30 m)
2. Rupa (5 m)
3. Warna (5 m)
4. Tektur (5 m)
5. Hiasan (5 m)

- Pemberian hadiah untuk acara ini adalah untuk tempat pertama hingga ketiga sahaja.

9) Penghakiman :

- Hakim terdiri daripada Hakim yang dilantik (minimum 2 orang pengadil).
- Keputusan hakim adalah muktamad.

10) Kelewatan  :

- Semua pasukan hendaklah berada di tempat pertandingan 30 minit sebelum pemeriksaan pakaian / pertandingan dimulakan.
- Sepuluh (10) minit akan diberikan kepada pasukan–pasukan sebagai tempoh masa menunggu daripada masa yang dijadualkan.
- Selepas tempoh masa menunggu tamat, penyertaan pasukan tersebut bagi acara yang berkenaan akan dibatalkan.

11) Tempoh Pertandingan :  2 jam

12) Pakaian Peserta Dan Peralatan : 

 -Setiap pasukan dikehendaki memakai pakaian yang sesuai dan sopan.

13) Tindakan Tatatertib (DISIPLIN/TINDAKAN HUKUMAN) :

- Tindakan tatatertib yang akan diambil adalah mengikut Undang–undang Pertandingan Masakan Tradisional Outdoor Rec

14) Hadiah : 

Masakan Tradisional

- Johan (3 Peserta)
- Naib Johan (3 Peserta)
-  Ke-3 (3 Peserta)



Comments

Popular posts from this blog

PERTANDINGAN KAPAL TERBANG KERTAS

Poster Pertandingan Kapal Terbang Kertas 1)   Hari     :  Sabtu 2)   Tarikh  :  29/2/2020 3)   Masa    :  10.00 pagi - 11.00 pagi ( Taklimat Peserta & Penyerahan Bahan 4)   Lokasi  :   Gelanggang Bola Keranjang, Kolej Kediaman A1 5)   Penyertaan Ahli Kumpulan  :   -   Penyertaan terbuka kepada 24 buah kumpulan yang terdiri daripada 2 orang peserta . -   Penyertaan dibahagikan kepada 2 kategori : -    Longest Distance         –    12 kumpulan -    Longest stay in the air –    12 kumpulan -   Peserta lelaki dan perempuan dibenarkan berada didalam satu kumpulan. 6)  Yuran Penyertaan    :  RM 2 ( SETIAP KUMPULAN) 7)  Peraturan Pertandingan  : -  Semasa di tapak pertandingan, peserta tidak dibenarkan sama sekali membawa  bahan yang telah siap atau separa siap ke tapak pertandingan. - Satu(1) kumpulan terdiri daripada 2 orang peserta - Setiap kumpulan haruslah menyiapkan kapal terbang kertas mengikut masa yang telah ditetapkan 

PERTANDINGAN MASAKAN MODEN

Poster Pertandingan Masakan Moden 1)   Hari      :  Sabtu   (Sesi pagi) 2)   Tarikh   :  29/2/2020 3)   Masa     :  9.30 pagi - 12.15 petang * TAKLIMAT PESERTA & PERTANDINGAN) 4)   Lokasi   :  Tasik, Pusat Kokurikulum, BMKPM 5)   Undang-Undang   :  Pertandingan akan disesuaikan dengan peraturan Pertandingan Masakan  Moden   6)  Penyertaan :   - Penyertaan terbuka kepada semua Pelajar  Kolej Matrikulasi Pahang - Hanya 10 pasukan sahaja yang boleh mendaftarkan diri. - Setiap kumpulan terdiri daripada 3 orang. 7)  Pelaksanaan Pertandingan  : - Kejohanan ini adalah acara Berpasukan. - Tema : (diberi semasa penyerahan bahan) - Setiap peserta akan dibekalkan dengan bahan-bahan dan peralatan untuk memasak. Kesemua alat-alat tersebut hendaklah dikembalikan kepada AJK Bertugas setelah tamat acara. - Bahan-bahan untuk memasak adalah seperti: - Keju (slice@serbuk) - Garam - Gula - Telur - Roti potong - Tepung - Daun ketumbar/sup