Skip to main content

PERTANDINGAN MASAKAN MODEN

Poster Pertandingan Masakan Moden


1)   Hari      :  Sabtu  (Sesi pagi)

2)   Tarikh   :  29/2/2020

3)   Masa     :  9.30 pagi - 12.15 petang *TAKLIMAT PESERTA & PERTANDINGAN)

4)   Lokasi   :  Tasik, Pusat Kokurikulum, BMKPM

5)   Undang-Undang   : Pertandingan akan disesuaikan dengan peraturan Pertandingan Masakan  Moden  

6)  Penyertaan :  

- Penyertaan terbuka kepada semua Pelajar  Kolej Matrikulasi Pahang
- Hanya 10 pasukan sahaja yang boleh mendaftarkan diri.
- Setiap kumpulan terdiri daripada 3 orang.

7) Pelaksanaan Pertandingan  :

- Kejohanan ini adalah acara Berpasukan.
- Tema : (diberi semasa penyerahan bahan)
- Setiap peserta akan dibekalkan dengan bahan-bahan dan peralatan untuk memasak. Kesemua alat-alat tersebut hendaklah dikembalikan kepada AJK Bertugas setelah tamat acara.
- Bahan-bahan untuk memasak adalah seperti:

- Keju (slice@serbuk)
- Garam
- Gula
- Telur
- Roti potong
- Tepung
- Daun ketumbar/sup
- Sayur(tomato,cili)
- Mentega
- Susu segar
- Kentang
- Bawang besar
- Bawang putih
- Serbuk lada hitam
- Minyak masak
- serbuk penaik
- sosej

- Semasa di tapak masakan Moden peserta tidak dibenarkan sama sekali membawa apa-apa alatan atau bahan memasak selain bahan yang ditetapkan,
- Peserta hendaklah memasak masakan Moden dengan pelbagai kaedah.
- Peserta perlu menghidangkan dalam bekas yang sesuai mengikut kreativiti masing -masing.
- Para peserta akan diberikan masa 1 jam untuk, memasak, menghias, menghidang dan membersihkan tapak pertandingan masing-masing tetapi masa untuk pertandingan masakan Moden akan bermula sebaik sahaja masa 1 jam itu tamat.
- Penggunaan perasa dan perisa seperti sos cili, sos tomato, dan sebagainya adalah dilarangkan tetapi garam dikecualikan.
- Para peserta tidak dibenarkan meninggalkan tapak pertandingan semasa pertandingan dijalankan kecuali mendapat kebenaran daripada pihak penganjur.
- Setiap pasukan mesti menyediakan kad menu dan tag nama dengan menggunakan bahan semula jadi dan markah bonus akan diberikan untuk resipi.
- Bahan-bahan hiasan perlu disediakan oleh peserta sendiri dan hanya boleh dibuat semasa pertandingan.
- Hanya 1 orang peserta dibenarkan memberi penerangan.
- Hidangan tambahan akan diberi markah bonus.
- Semasa pertandingan dijalankan, para peserta tidak dibenarkan berkomunikasi dengan orang luar yang tidak melibatkan diri dalam pertandingan.
- Para peserta yang melanggar peraturan akan dibatalkan kelayakan pertandingannya.
- Bagi pasukan yang tidak menjaga kebersihan tapak pertandingan, markah kebersihan bukan sahaja tidak akan diberi, malah markah jumlah juga akan ditolak.
- Apabila masa pertandingan tamat, para peserta mesti berhenti kerja. Markah 15% akan ditolak bagi pasukan yang melebihi masa.
- Markah akan dipotong atau kemenangan akan ditarik balik jika para peserta tidak mematuhi segala peraturan dan menjaga kebersihan tapak pertandingan.
- Segala perubahan dan pindaan adalah tertakluk kepada kuasa pihak penganjur.
- Sila hubungi pihak penganjur jika maklumat yang diberi menimbulkan keliruan.


8) Pemberian Mata Dan Penentuan Kemenangan :

Pemarkahan :

* Rasa masakan (tidak mentah) dan lazat (15 m)
* Penggunaan Bahan Berdasarkan Resepi dan Hidangan lengkap (15 m)
* Persembahan Meja/Hiasan/ Kekemasan hidangan (10 m)
* Kebersihan (5 m)
* Kerjasama (5 m)

Hasil Masakan (50 m)
1. Rasa (30 m)
2. Rupa (5 m)
3. Warna (5 m)
4. Tektur (5 m)
5. Hiasan (5 m)

-Pemberian hadiah untuk acara ini adalah untuk tempat pertama hingga ketiga sahaja.

9) Penghakiman :

- Hakim terdiri daripada Hakim yang dilantik (minimum 3 orang pengadil).
- Keputusan hakim adalah muktamad.

10) Kelewatan :

- Semua pasukan hendaklah berada di tempat pertandingan 30 minit sebelum pemeriksaan pakaian / pertandingan dimulakan.
- Sepuluh (10) minit akan diberikan kepada pasukanpasukan sebagai tempoh masa menunggu daripada masa yang dijadualkan.
- Selepas tempoh masa menunggu tamat, penyertaan pasukan tersebut bagi acara yang berkenaan akan dibatalkan.

11) Tempoh Pertandingan : 1 jam

12)  Pakaian Peserta Dan Peralatan :

Setiap pasukan dikehendaki memakai pakaian yang sesuai dan sopan.

13)  Tindakan Tatatertin (DISIPLIN/TINDAKAN HUKUMAN) :

- Tindakan tatatertib yang akan diambil adalah mengikut Undangundang Pertandingan Masakan Moden Outdoor Rec

14) Hadiah

Masakan Tradisional :

-  Johan           (3 Peserta)
-  Naib Johan  (3 Peserta)
-  Ke-3            (3 Peserta)


Gambar sekadar hiasan

        


Comments

Popular posts from this blog

PERTANDINGAN KAPAL TERBANG KERTAS

Poster Pertandingan Kapal Terbang Kertas 1)   Hari     :  Sabtu 2)   Tarikh  :  29/2/2020 3)   Masa    :  10.00 pagi - 11.00 pagi ( Taklimat Peserta & Penyerahan Bahan 4)   Lokasi  :   Gelanggang Bola Keranjang, Kolej Kediaman A1 5)   Penyertaan Ahli Kumpulan  :   -   Penyertaan terbuka kepada 24 buah kumpulan yang terdiri daripada 2 orang peserta . -   Penyertaan dibahagikan kepada 2 kategori : -    Longest Distance         –    12 kumpulan -    Longest stay in the air –    12 kumpulan -   Peserta lelaki dan perempuan dibenarkan berada didalam satu kumpulan. 6)  Yuran Penyertaan    :  RM 2 ( SETIAP KUMPULAN) 7)  Peraturan Pertandingan  : -  Semasa di tapak pertandingan, peserta tidak dibenarkan sama sekali membawa  bahan yang telah siap atau separa siap ke tapak pertandingan. - Satu(1) kumpulan terdiri daripada 2 orang peserta - Setiap kumpulan haruslah menyiapkan kapal terbang kertas mengikut masa yang telah ditetapkan 

PERTANDINGAN MASAKAN TRADISIONAL

Poster Pertandingan Masakan Tradisional 1)   Hari      :  Sabtu 2)   Tarikh   :  29/2/2020 3)   Masa     :  9.30 pagi - 12.15 tengah hari (TAKLIMAT PESERTA & PERTANDINGAN) 4)   Lokasi  : Tasik, Pusat Kokurikulum BMKPM 5)  Undang-undang   : Pertandingan akan disesuaikan dengan peraturan Pertandingan Masakan Tradisional   6)  Penyertaan  :   - Penyertaan terbuka kepada semua Pelajar  Kolej Matrikulasi Pahang - Hanya 10 pasukan sahaja yang boleh mendaftarkan diri. - Setiap kumpulan terdiri daripada 3 orang.  7) Pelaksanaan Pertandingan  :  - Kejohanan ini adalah acara Berpasukan. - Tema : Sarapan Ringkas Pagi - Setiap peserta akan dibekalkan dengan bahan-bahan dan peralatan untuk memasak . Kesemua alat-alat tersebut hendaklah dikembalikan kepada AJK Bertugas setelah tamat acara. *Bahan-bahan untuk memasak adalah seperti: - Kentang - Ibu Roti - Tepung Gandum - Telur - Gula -  Garam - Ikan Bilis - Majerin - Bawang Puti